Cholesterol a nízkocholesterolová diéta
Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný ?
Vysoký cholesterol v krvi je jednou zo základných príčin vzniku aterosklerózy – „kôrnatenia ciev“, kedy sa častice zachytávajú v stenách ciev a tak vytvárajú povlaky, ktoré časom zužujú priesvit cievy a môžu ju aj úplne upchať, čo je základom vzniku srdcovocievnych ochorení (napr. srdcový infarkt, mozgová príhoda, nedokrvenie dolných končatín).
Ako je možné, že mám vysoký cholesterol ?
Príčiny vzostupu cholesterolu sú také, ktoré ovplyvniť dokážeme a tie, ktoré ovplyvniť nevieme. Ovplyvniteľnými príčinami sú najmä zloženie potravy, fyzická aktivita, spôsob života, stres. Neovplyvníme našu genetiku – teda tvorbu enzýmov, ktoré by naše telo malo tvoriť aby dokázalo efektívne spracovávať prijímané a vstrebávané tuky.
Pomôže mi diéta alebo lieky ?
Základnou liečbou zvýšeného cholesterolu je vždy diéta, ktorú nájdete popísanú nižšie. Diéta je dlhodobá a je postačujúca ak pacient dosahuje cieľové hodnoty cholesterolu. Ak po dodržiavaní diéty nedochádza k zníženiu hladín cholesterolu, je na mieste zvážiť liečbu liekmi. Pri veľmi vysokých hodnotách alebo pri vysokom riziku kardiovaskulárneho ochorenia Vám môže lekár doporučiť liečbu liekmi ihneď aj bez odsledovania efektu diéty. Dávka sa nastavuje individuálne podľa účinnosti a tolerancie liečby, keďže ako všetky lieky aj tieto majú svoje nežiaduce účinky.
Mám aj iné možnosti ako lieky ?
Alternatívu predstavujú aj prírodné produkty, ktoré majú efekt na zníženie hladín cholesterolu a pritom majú menej nežiaducich účinkov. Zďaleka však nedosahujú podobných účinností ako lieky na predpis.
Pri samotnom obmedzovaní tukov v strave je na mieste ich nahradiť potravinami so zvýšeným obsahom antioxidantov – ovocie, zelenina. Úlohu zohráva aj príprava jedál – nevhodné je vyprážanie a používanie živočíšnych tukov pri tepelnej úprave jedla. Vhodné je varenie, dusenie, príprava nad parou.
Tiež je dôležitý pravidelný pohyb a aj redukcia hmotnosti u pacientov s nadváhou.
VHODNÉ POTRAVINY |
chudé mäso (kuracie, morčacie, králik, ) a ryby |
Nízkotučné mlieko, nízkotučné jogurty |
nízkotučné syry (napr. cottage cheese, ricotta), tvaroh |
všeobecne sa odporúča zvýšený príjem ovocia a zeleniny (Zelenina je vhodná varená/parená) |
ovocné šťavy |
olivový olej |
celozrnné pečivo, ryža, pohánka, ovsené vločky |
OBMEDZIŤ |
slnečnicový olej |
vajcia – obmedziť 3-4 vajcia do týždňa |
Orechy striedmo |
maslo |
NEVHODNÉ POTRAVINY |
tučné mäso a mäsové výrobky ako slanina, saláma, klobása, rebrá, bravčové koleno, bok, vnútornosti, údeniny, kože z hydiny |
Smotana a smotanové jedlá (polievky, omáčky) |
plnotučné mlieko |
tučné syry (napr. oštiepok, parenica, eidam, ementál, mascarpone), plesňové syry |
kokosový, palmový olej, margarín a výrobky obsahujúce margarín |
biele pečivo, sladké pečivo so stuženými tukmi |
majonézové šaláty |
hranolky, zemiakové lupienky |