Cholesterol a nízkocholesterolová diéta

26. augusta 2024
cholesterol.webp

Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný ?

Vysoký cholesterol v krvi je jednou zo základných príčin vzniku aterosklerózy – „kôrnatenia ciev“, kedy sa častice zachytávajú v stenách ciev a tak vytvárajú povlaky, ktoré časom zužujú priesvit cievy a môžu ju aj úplne upchať, čo je základom vzniku srdcovocievnych ochorení  (napr. srdcový infarkt, mozgová príhoda, nedokrvenie dolných končatín).

Ako je možné, že mám vysoký cholesterol ?

Príčiny vzostupu cholesterolu sú také, ktoré ovplyvniť dokážeme a tie, ktoré ovplyvniť nevieme.  Ovplyvniteľnými príčinami sú najmä zloženie potravy, fyzická aktivita, spôsob života, stres. Neovplyvníme našu genetiku – teda tvorbu enzýmov, ktoré by naše telo malo tvoriť aby dokázalo efektívne spracovávať prijímané a vstrebávané tuky.

Pomôže mi diéta alebo lieky ?

Základnou liečbou zvýšeného cholesterolu je vždy diéta, ktorú nájdete popísanú nižšie. Diéta je dlhodobá  a je postačujúca ak pacient dosahuje cieľové hodnoty cholesterolu. Ak po dodržiavaní diéty nedochádza k zníženiu hladín cholesterolu, je na mieste zvážiť liečbu liekmi. Pri veľmi vysokých hodnotách alebo pri vysokom riziku kardiovaskulárneho ochorenia Vám môže lekár doporučiť liečbu liekmi ihneď aj bez odsledovania efektu diéty.  Dávka sa nastavuje individuálne podľa účinnosti a tolerancie liečby, keďže ako všetky lieky aj tieto majú svoje nežiaduce účinky.

Mám aj iné možnosti ako lieky ?

Alternatívu predstavujú aj prírodné produkty, ktoré majú efekt na zníženie hladín cholesterolu a pritom majú menej nežiaducich účinkov. Zďaleka však nedosahujú podobných účinností ako lieky na predpis.

Pri samotnom obmedzovaní tukov v strave je na mieste ich nahradiť  potravinami so zvýšeným obsahom antioxidantov – ovocie, zelenina. Úlohu zohráva aj príprava jedál – nevhodné je vyprážanie a používanie živočíšnych tukov pri tepelnej úprave jedla. Vhodné je varenie, dusenie, príprava nad parou.

Tiež je dôležitý pravidelný pohyb a aj redukcia hmotnosti u pacientov s nadváhou.


VHODNÉ POTRAVINY
chudé mäso (kuracie, morčacie, králik, ) a ryby
Nízkotučné mlieko, nízkotučné jogurty
nízkotučné syry (napr. cottage cheese, ricotta), tvaroh
všeobecne sa odporúča zvýšený príjem ovocia a zeleniny (Zelenina je vhodná varená/parená)
ovocné šťavy
olivový olej
celozrnné pečivo, ryža, pohánka, ovsené vločky
OBMEDZIŤ
slnečnicový olej
vajcia – obmedziť 3-4 vajcia do týždňa
Orechy striedmo
maslo
NEVHODNÉ POTRAVINY
tučné mäso a mäsové výrobky ako slanina, saláma, klobása, rebrá, bravčové koleno, bok, vnútornosti, údeniny, kože z hydiny
Smotana a smotanové jedlá (polievky, omáčky)
plnotučné mlieko
tučné syry (napr. oštiepok, parenica, eidam, ementál, mascarpone), plesňové syry
kokosový, palmový olej, margarín a výrobky obsahujúce margarín
biele pečivo, sladké pečivo so stuženými tukmi
majonézové šaláty
hranolky, zemiakové lupienky

MEDPRAKTIK, s.r.o. | Všetky práva vyhradené