News

Praktické rady a informácie

Na tomto mieste nájdete praktické rady a informácie týkajúce sa chorobných stavov, s ktorými nás navštevujete najčastejšie.

Na tejto časti ešte pracujeme.

No more posts
cholesterol.webp

26. augusta 2024 Prevencia

Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný ?

Vysoký cholesterol v krvi je jednou zo základných príčin vzniku aterosklerózy – „kôrnatenia ciev“, kedy sa častice zachytávajú v stenách ciev a tak vytvárajú povlaky, ktoré časom zužujú priesvit cievy a môžu ju aj úplne upchať, čo je základom vzniku srdcovocievnych ochorení  (napr. srdcový infarkt, mozgová príhoda, nedokrvenie dolných končatín).

Ako je možné, že mám vysoký cholesterol ?

Príčiny vzostupu cholesterolu sú také, ktoré ovplyvniť dokážeme a tie, ktoré ovplyvniť nevieme.  Ovplyvniteľnými príčinami sú najmä zloženie potravy, fyzická aktivita, spôsob života, stres. Neovplyvníme našu genetiku – teda tvorbu enzýmov, ktoré by naše telo malo tvoriť aby dokázalo efektívne spracovávať prijímané a vstrebávané tuky.

Pomôže mi diéta alebo lieky ?

Základnou liečbou zvýšeného cholesterolu je vždy diéta, ktorú nájdete popísanú nižšie. Diéta je dlhodobá  a je postačujúca ak pacient dosahuje cieľové hodnoty cholesterolu. Ak po dodržiavaní diéty nedochádza k zníženiu hladín cholesterolu, je na mieste zvážiť liečbu liekmi. Pri veľmi vysokých hodnotách alebo pri vysokom riziku kardiovaskulárneho ochorenia Vám môže lekár doporučiť liečbu liekmi ihneď aj bez odsledovania efektu diéty.  Dávka sa nastavuje individuálne podľa účinnosti a tolerancie liečby, keďže ako všetky lieky aj tieto majú svoje nežiaduce účinky.

Mám aj iné možnosti ako lieky ?

Alternatívu predstavujú aj prírodné produkty, ktoré majú efekt na zníženie hladín cholesterolu a pritom majú menej nežiaducich účinkov. Zďaleka však nedosahujú podobných účinností ako lieky na predpis.

Pri samotnom obmedzovaní tukov v strave je na mieste ich nahradiť  potravinami so zvýšeným obsahom antioxidantov – ovocie, zelenina. Úlohu zohráva aj príprava jedál – nevhodné je vyprážanie a používanie živočíšnych tukov pri tepelnej úprave jedla. Vhodné je varenie, dusenie, príprava nad parou.

Tiež je dôležitý pravidelný pohyb a aj redukcia hmotnosti u pacientov s nadváhou.


VHODNÉ POTRAVINY
chudé mäso (kuracie, morčacie, králik, ) a ryby
Nízkotučné mlieko, nízkotučné jogurty
nízkotučné syry (napr. cottage cheese, ricotta), tvaroh
všeobecne sa odporúča zvýšený príjem ovocia a zeleniny (Zelenina je vhodná varená/parená)
ovocné šťavy
olivový olej
celozrnné pečivo, ryža, pohánka, ovsené vločky
OBMEDZIŤ
slnečnicový olej
vajcia – obmedziť 3-4 vajcia do týždňa
Orechy striedmo
maslo
NEVHODNÉ POTRAVINY
tučné mäso a mäsové výrobky ako slanina, saláma, klobása, rebrá, bravčové koleno, bok, vnútornosti, údeniny, kože z hydiny
Smotana a smotanové jedlá (polievky, omáčky)
plnotučné mlieko
tučné syry (napr. oštiepok, parenica, eidam, ementál, mascarpone), plesňové syry
kokosový, palmový olej, margarín a výrobky obsahujúce margarín
biele pečivo, sladké pečivo so stuženými tukmi
majonézové šaláty
hranolky, zemiakové lupienky


syringe-1884784_1280-1200x720.jpg

28. februára 2019 Prevencia

Čo je kyselina močová ?

Kyselina močová je odpadovým produktom metabolizmu tzv. purínov – stavebných zložiek biomolekúl, ktoré sa v organizme neustále tvoria a aj sa z neho vylučujú. Z tela je vylučovaná najmä obličkami a v menšej miere tráviacim traktom. V tele pôsobí tiež ako antioxidant, preto jej normálne koncentrácie sú pre telo užitočné.

Čo je dna?

Je to zápalové ochorenie kĺbov, ktoré vzniká ak sa začnú hromadiť kryštáliky kyseliny močovej v kĺbe a okolo kĺbu. Predpokladom ukladania kryštálov je vysoká hladina kyseliny močovej v krvi. Jej zvýšené hodnoty súvisia jednak s jej zvýšeným príjmom alebo zníženým odbúravaním.

Ako sa dna prejavuje ?

Záchvat dny je zápalové ochorenie kĺbu, ktoré  vzniká typicky na prvom kĺbe palca nohy, pričom častejšie sú postihnutí muži ako ženy a najčastejšie po 40. roku života. Nezriedka však môže byť zapálený aj iný kĺb – napríklad členok, kĺby ruky a zápästia, prípadne môžu byť postihnuté aj viaceré kĺby naraz. Pri vzplanutí ochorenia je kĺb opuchnutý, začervenaný, veľmi bolestivý na dotyk, chorý môže mať aj teplotu. Príznaky sa postupne pomerne rýchlo stupňujú v priebehu hodín a pomaly v priebehu dní až týždňov ustupujú.

Záchvaty dny majú tendenciu sa v živote pacienta opakovať. Po opakovaných záchvatoch je typická tvorba tuhých uzlíkov v oblasti kĺbov – tzv. tofov, ktoré narúšajú kĺbovú chrupavku a tak kĺb trvalo poškodzujú.

Čo spôsobuje vznik ochorenia ?

Spúšťačov ochorenia môže byť niekoľko. Najčastejšie súvisí s nadmerným príjmom jedál s vysokým obsahom purínov  alebo alkoholu. Spúšťačom môže tiež byť oslabenie organizmu pri zvýšenom psychickom alebo fyzickom strese, prípadne prítomnosti iného ochorenia.

Ako sa dá ochorenie zistiť?

Základom diagnostiky je typický obraz zapáleného kĺbu. Z vyšetrenia krvi sa dajú zistiť zvýšené koncentrácie kyseliny močovej a zápalové parametre. K rozvoju ochorenia však za istých okolností môže dôjsť aj, ak je koncentrácia kyseliny močovej v krvi normálna. Nápomocné je tiež vyšetrenie moču. Pri nejasných prípadoch Vám lekár môže naordinovať zobrazovacie vyšetrenie (napríklad röntgenová snímka), prípadne odobratie vzorky z postihnutého kĺbu.

Ako sa dá liečiť dna a ako jej predchádzať ?

Pri vzplanutí dny sa podávajú protizápalové lieky v pomerne vysokých dávkach, preto je dôležité sledovanie prípadných nežiadúcich účinkov liečby. Po ústupe prvého ataku sa podľa koncentrácie kyseliny močovej v priebehu niekoľkých týždňov začína dlhodobá liečba, ktorej účelom je zabránenie ďalším vzplanutiam ochorenia. Najdôležitejším opatrením je diétny režim a dostatočný príjem tekutín. Pokiaľ tieto nie sú dostatočné, lekár zváži predpísanie liekov na zníženie koncentrácie kyseliny močovej.

Diéta a režim pri dne :

Diéta, ktorú Vám lekár pri dne odporučí sa nazýva nízkopurínová. Diéta nie je liečbou ochorenia, jej cieľom je zamedziť postupnému poškodzovaniu kĺbov. Nižšie nájdete rozdelenie potravín, ktoré sú pri dne vhodné a nevhodné. Dôležité sú aj opatrenia ako redukcia hmotnosti pri nadváhe, pravidelná fyzická aktivita a  dostatočný príjem tekutín.


ODPORÚČANÉ POTRAVINY
Tekutiny: voda, nesladené nápoje, bylinkové čaje
Rastlinné oleje
Mlieko a mliečne výrobky:  tvaroh, jogurt, nízkotučný syr, maslo
ovocie a ovocné šťavy (najmä čerešne)
Zelenina  (s výnimkou zeleniny bohatej na puríny – viď nižšie)
Pečivo (s obmedzením celozrnného pečiva)
Ryža, cestoviny
Vajcia
POTRAVINY MENEJ VHODNÉ (odporúčaný príjem v zníženom množstve)
Zelenina bohatá na puríny:  strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, sója), karfiol, špenát, špargľa, huby
Celozrnné potraviny: ovsené vločky, celozrnný chlieb, otruby
Morské živočíchy: homár, krab, ustrice, krevety
Mäso: chudšie hydinové, hovädzie aj bravčové mäso
POTRAVINY NEODPORÚČANÉ
Vnútornosti : pečeň, obličky, mozog, žľazy
Mäso: červené mäso a mäsové výrobky, divina, teľacina, kačica, bažant, zajac
Ryby:  najmä morské (treska, sardinky, sardely, tuniak, makrely, slede), pstruh
Vysokotučné mliečne výrobky : tučné syry, smotana
Alkohol:  najmä pivo

Materiál vznikol v spolupráci so spoločnosťou Egis Slovakia spol. s r.o.


MEDPRAKTIK, s.r.o. | Všetky práva vyhradené